Termék kereső
Ok
Probléma kereső
Ok
Termékcsoportok
AKCIÓ
Termékcsomagok
XL-XXL
Vitastiq-vitamin nyomon követő
M Essence Bio gomba
Purex Phase program
Immunrendszer
Stressz
Tisztítókúra
Szív és érrendszer
Húgyúti panaszok
Mozgásszervi panaszok
Vérszegénység
Változókor
Teák és különleges ivólevek
Arc- és testápolás, kozmetikumok
Szájápolás
Gyógykozmetikumok
Levegőtisztítás
Magnetoterápia
Elektroszmog és egyéb sugárzások
Réztextíliák
Családtervezés
Tisztítószerek
Emésztőrendszer
Információs anyagok
Oktatási anyagok
Szuperélelmiszerek

 


 

A polifenolok segítenek az egészség megőrzésében

 

Napjainkban egyre többet hallhatunk a polifenolok kedvező hatásairól, de mik is ezek az anyagok valójában és milyen élelmiszerekben találhatóak meg?

A polifenolok növényekben megtalálható hatóanyagok egy nagy halmaza, amelyben számos alcsoportot különítünk el. Polifenolok például a sokat emlegetett flavonoidok vagy például a feketeszőlőben, így a vörösborban is megtalálható resveratrol. Egyik legfontosabb tulajdonságuk az antioxidáns (oxidációt gátló, szabadgyökfogó) hatás, mely azt jelenti, hogy képesek a szervezetünkben lévő ártalmas szabadgyökök semlegesítésére. A szabadgyökök természetes módon jönnek létre, az egészséges szervezet képes ellenük védekezni saját antioxidánsaival, vagyis az egészséges szervezetben szabadgyök-antioxidáns egyensúly áll fent. Azonban bizonyos megbetegedések során vagy tartós stresszhelyzetben eltolódhat ez az egyensúly és a káros, például az öregedésben is szerepet játszó szabadgyökök felé elbillenhet a mérleg. Így ezekben az állapotokban több szabadgyökfogó anyagra van szükségünk, melyeket bevihetünk táplálkozás útján is, például magas polifenol-tartalmú élelmiszerekkel. A polifenolok sok esetben színanyagként vannak jelen, ezért helyes általánosságban az állítás, miszerint a sötét, lilás gyümölcsök és zöldségek magas gyökfogó tartalommal bírnak.

A polifenoloknak többféle típusa is létezik, ilyenek a fenolsavak, a lignánok vagy a flavonoidok. Fenolsavban gazdag például a szőlő, de a bogyós gyümölcsök is. A lignánokat legnagyobb mennyiségben a lenmag, míg flavonoidokat a gyümölcsök és a zöldségek tartalmazzák.

A polifenolok nagyfokú sejtvédelmet biztosítanak és csökkentik a szervezetünkben a stressz szintjét. Különlegességüket mutatja, hogy nemcsak antioxidáns, hanem gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek.

A polifenolok csoportjába tartozik például a kvercetin és a resveratrol is, melyek nagyon jól szabályozzák a vércukorszintet. A vöröshagymában is megtalálható a kvercetin, melynek cukorbetegség ellenes hatása van, de segíthet az érelmeszesedés megakadályozásában is.

A cukorbetegség kialakulásában nagy szerepe van az inzulin hiányának, viszont a resveratrol csökkenti az inzulin szekrécióját, és késleltetheti az inzulinrezisztencia kialakulását.

A 2-es típusú diabéteszt azért is kell komolyan venni, mivel negatívan hat az erekre és a vesék állapotára. A resveratrollal kapcsolatos kutatások azt mutatják, hogy segíthet megakadályozni a vese károsodását, amely a cukorbetegség egyik szövődménye is lehet.

A polifenolok abban is a segítségünkre lehetnek, hogy támogatják a szív egészséges működését. Mivel pozitívan hatnak a koleszterinszintre, csökkenhet az érelmeszesedés kialakulásának kockázata, így kevésbé képződnek plakkok az érfalakon. Hosszabb távon ezzel óvjuk a szívünk és az érrendszerünk egészségét.

A polifenolok nemcsak a szívre és az érrendszerre gyakorolnak jótékony hatást, hanem az agyra is. Ebben kiemelkedő szerepe van annak, hogy gyulladást csökkentenek és antioxidáns hatással rendelkeznek. Ezek mind hozzájárulhatnak az egészséges agyműködéshez, és az olyan súlyos betegség kialakulásának a kockázatát is csökkenthetik, mint például az Alzheimer-kór.

 

Forrás: https://gyogyszernelkul.com/a-polifenolok-segitenek-az-egeszseg-megorzeseben/

http://www.debkard.hu/kardio_magazin.html?view=535

 







 



Herba Gold Nonimed Purex

© 2009 Minden jog fenntartva | ÁSZF | Adatkezelési tájékoztató
Az oldal megtekintéséhez legalább Internet Explorer 7 ajánlott, 1024x768 felbontásban.